Haber

Laboratuvarda çalışmak sporcuların gelişimini destekler

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Hasan Doğan Beden Eğitimi ve SporEğitim Fakültesi (BESYO) yenilendi sporÖlçüm cihazları ile sporcuların eğitimine ve akademisyenlerin bilimsel çalışmalarına katkı sağlamaktadır.

KBU Fen Bilimleri Performans Laboratuvarı’ndaki akademisyenler, çeşitli analizler yaparak akademik çalışmaları ile sporcuların performansının artmasına katkı sağlamayı hedefliyor. Spor Bilimleri Performans Laboratuvarında sporculara öncelikle vücut kompozisyon analizi yapılmaktadır. Çıkan sonuca göre profesyonel veya amatör olarak sporcunun branşına göre bir antrenman programı düzenlenir. Akademisyenler beslenmeye ve gelişmeye ihtiyaç duyan kas kümeleri için bir çalışma çizelgesi hazırlar ve kuvvet, dayanıklılık, yaratıcılık, uyum, reaksiyon ve vücut kompozisyonu için analizler yapar. Testler sonucunda sporcuların devre öncesi ve sonrasında başarılı bir grafik çizmeleri için bilimsel raporlar hazırlanır. Yapılan çalışmalar ile sporcuların performanslarının artırılması amaçlanmaktadır.

KBÜ Hasan Doğan Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mustafa Şakir Akgül, Spor Bilimleri Performans Laboratuvarı’nda bulunan cihazların farklı kullanımlarının olduğunu belirtti. Laboratuvarın Karabük Üniversitesi öğrenci ve çalışanlarının kullanımına açık olduğunu dile getiren Akgül, “Özellikle Koçluk Eğitimi Programı öğrencilerinin laboratuvar ortamında uygulama yapma şansı oluyor. Bunları yapma şansı onlara büyük avantaj sağlıyor. Biliyoruz ki Bu imkanlara sahip olan öğrencilerimiz mezun olduktan sonra daha iyi yerlerde istihdam edilmekte, akademisyenler ve lisansüstü öğrencilerimiz eğitimlerine devam edebilmek için laboratuvarlardan yararlanmaktadır.”

“Bu testler sporcuların altın standarda ulaşmasını sağlıyor”

Doç. Kardiyopulmoner antrenman testinin uygulandığı cihazın sporcuların dayanıklılığını belirlemede etkili olduğunu kaydeden Akgül, “Bilimsel literatürde ‘altın standart’ olarak kabul ediliyor. Sporcuları hem sahada hem de sahada test edebiliyoruz.” Laboratuvar ortamında. Bu testler sporcuların altın standarda ulaşmasını sağlıyor. Burada sadece öğrencilerimiz değil öğrencilerimiz de var. Diğer insanları da ölçebiliyoruz” diye konuştu.

Spor bilimleri alanında yapılan ölçümlerin gerekliliğine dikkat çeken Akgül, sporcuların oksijen tüpü vasıtasıyla dayanıklılıklarını belirleyebileceklerini ve çıkan sonuçlara göre spor yürüyüş ve antrenman programını düzenleyebileceklerini ifade etti.

Monark bisiklet ergometrelerinin spor bilimleri alanında anaerobik güç, anaerobik kapasite gibi parametrelerin ölçülmesinde altın standart olarak kabul edildiğini vurgulayan Akgül, “Farklı branşlarda başarı sağlayan parametrelerden biri de anaerobik performanstır. Monark bisiklet ergometreleri anaerobik güç, maksimum güç, ortalama güç, ulaşabilecekleri minimum güç ve ulaşabilecekleri minimum gücü ölçmek için kullanılıyor. Yorulma indeksleri hakkında bilgi veriyor” dedi.

Smart Speed ​​cihazının farklı fonksiyonları ile sporcuların çeviklik, çeviklik, hız ve zıplama yüksekliği gibi birçok özelliği hakkında bilgi verdiğini belirten Akgül, “Lafayatte force gauge kas ölçüm cihazı ile farklı kuvvet taramalarını değerlendirebiliyoruz. Tanita cihazı yaygın olarak kullanılan cihazlardan biridir. Sporcuların vücut yağ oranını, vücut ağırlıklarını tespit etmek için kullandığımız cihazlardan biridir” diye sözlerini tamamladı. – KARABÜK

persembeajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu